August 27, 2017

Itinerary Lombok-Bali-Lombok 6 hari 5 malam : Budget Summary & Itinerary

Hai semua. Allahu, lamanya Pyka tak update blog. Boleh nampak dah sawang labah-labah dekat penjuru blog ni (gurau gurau). So hari ni, Pyka nak share perjalanan Pyka ke Lombok baru baru ni.

         Pyka ke Lombok pada 14 Ogos sampai 19 Ogos 2017. Ini memang dah lama rancang. Pyka pergi dengan 3 lagi kawan Pyka (semua perempuan). Masa bagitahu mak nak pergi Lombok, mak punyalah risau sebab yelah macam-macam kes tak elok kita dengar pasal Lombok kan? Tapi tak tahu kenapa, dalam banyak-banyak tempat, Lombok juga yang kitorang pilih untuk pergi bercuti. Semua perempuan pulak tu.

         Korang semua tak payahlah risau (especially yang perempuan). Orang Lombok ni kelebihan dia, diorang sangatlah peramah. Lagi-lagi bila dapat tahu kita dari Malaysia. Memang kering air liur berborak. Ada beberapa tu boleh cakap bahasa Malaysia lagi, sebab mostly (yang lelaki) pernah kerja dekat Malaysia. Ada juga yang pernah kerja dekat Singapura. Tak heranlah boleh dibawak berborak ye tak?

         Pyka dengan kawan-kawan Pyka pergi tanpa travel agency. Almaklumlah, nak murah lah kata kan. Pyka ambik driver dan itinerary driver tu yang suggest. Lagipun kitorang bukannya tahu sangat tentang tempat-tempat dekat Lombok ni.

         Driver Pyka ambik dengan Abiati Lombok. Boleh tengok facebook dengan instagram dia. Search je Abiati Lombok, tau. Pyka memang puas hati dengan servis Pak Abi ni (nama driver). Dia banyak tolong kitorang. Dia jaga kitorang macam ayah kitorang pulak (umur dia baru 28 tahun padahal). Banyak yang dia tolong. And, memang rasa selamat lah bila dia ada sebab dia betul-betul jaga kitorang.
Budget ni exc makan dengan souvenire tau.
Ini itinerary roughly. Banyak juga tempat tak pergi, tapi puas hati. Masa memang banyak habis dekat perjalanan.


Untuk budget tu, Pyka memang tak include kan makan dengan souvenire sebab tu atas bajet masing-masing lah kan. Pyka memang banyak jugak habis dekat shopping. Makan Pyka punya bajet dalam RM20.00 sehari ataupun kurang dari Rp 100 000 sehari. Tu Pyka lah. Lagipun sarapan memang free kecuali masa dekat Bali.

          Sesiapa yang nak ke Lombok dan nak cari pemandu, boleh contact Pak Abi ni through whatsapp. Memang recommended sangat. Even masa kitorang borak dengan sorang pak cik ni yang jugak supir, dia kata murah. Dan kitorang pun memang rasa murah sebab 6 hari kitorang dekat sana, inc hotel and tiket feri. No hidden charge. Parking, tiket masuk semua included. And Pak Abi ni jenis masuk air macam kitorang jugak (umur pun tak jauh mana). Memang kecoh kereta tu huhu.
Ni nombor nye :

Abiati Lombok
+62 878 65133728 (Pak Abi)
Setakat ni je summary perjalanan Lombok-Bali-Lombok Pyka. Lepas ni Pyka akan update itinerary lagi detail ikut hari pulak eh. Stay tune!