February 02, 2017

Projek Atkins SR : Day 30

Hai dear readers, lamanya Pyka tak update blog. Almaklumlah dah start ada kelas, busy sokmo. Ni pun sekarang tengah cuti semester, 2 minggu je lah. Nak buat macam mana, nak jadi doktor kan masa memang banyak habis dekat uni je lah, ye tak?

Sedar tak sedar dah sebulan Pyka beratkins, tapi baru dapat update. Bila dekat rumah ni, macam-macam resepi atkins Pyka boleh cuba. Macam-macam Pyka try masak. Nyum! Nyum! Tapi, disebabkan dekat uni makanan tak clean sangat, Pyka decide untuk reinduction. So, this is my first reinduction day. Yeay!

So, bawah ni Pyka sertakan menu dengan resepinya sekali :

Breakfast : Scramble egg ikan bilis

Bahan2 :
Ikan bilis (ikut banyak mana)
Telur 2 biji
Bawang kecil sebiji (dihiris halus)
Bawang putih seulas (dihiris halus)
Cili api 6 biji (dihiris halus)
Garam
Cara2 :
1. Goreng garing ikan bilis. Ketepikan.
2. Tumis bawang kecil, bawang putih dan cili api. Biarkan seketika agar cili masak.
3. Sudah masak, pecah dua biji telur dan taburkan garam secukup rasa.
4. Kacau telur dan bahan tumis bagi menjadikan telur hancur. Bila telur dah masak, masukkan ikan         bilis yang digoreng garing tadi.
5. Selepas tu, angkat dan sedia dihidang. Makan panas-panas memang umph!
Lunch : Daging Blackpepper (mak masak) + tom yam ayam atkins

Tom yam ayam Atkins
Bahan2 :
Sebiji bawang besar (diblend halus)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (dititik)
4 biji cili api (ditumbuk halus dan ditambah air sedikit)
Sayur (brokoli, kubis bunga, saderi, cendawan enoki)
Ayam dipotong kecil-kecil
3 helai daun limau purut (dibuang urat)
4 keping asam keping (ikut tahap kemasaman)
Garam
Cara2 :
1. Campurkan bawang besar yang telah di blend, bawang putih, lengkuas, serai, cili api lalu ditambah     4 cawan air (ikut kesesuaian).
2. Bila telah mendidih masukkan ayam dan asam keping. Tunggu sehingga ayam masak.
3. Bila ayam dah masak, masukkan garam secukup rasa. Dah sedap, tutup api dan masukkan daun           limau purut.
4. Hidang panas-panas.
 Dinner : Ayam bakar + Tom yam atkins

Perapan Ayam
Bahan2 :
Ayam 15 ketul
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
2 batang serai*
2 sudu kecil lada hitam**
1 sudu kecil ketumbar**
1 sudu kecil jintan manis**
3 sudu besar serbuk paprika
Garam secukup rasa
Bahan bertanda * diblend sekali. Boleh ditambah air.
Bahan bertanda ** diblend sekali menggunakan blender kering.
Cara2 :
1. Bahan yang diblender menggunakan blender basah dicampurkan dengan bahan yang diblender           menggunakan blender kering.
2. Tuang pada ayam.
3. Masukkan serbuk paprika dan lumurkan garam pada ayam. Bahan2 perapan dilumurkan pada ayam     sehingga sebati.
4. Perap selama beberapa jam sebelum dibakar. Walla!!!
Gigih tak gigih Pyka masak. Memang raya 2017 Pyka dah tekad nak pakai kebaya. Memang dah determine habis ni. Doakan Pyka ye kawan-kawan, and doakan juga kawan-kawan Pyka yang sama-sama tengah berdiet ni agar kami diberi ketabahan menghadapi godaan makanan luar ni. Sekian sahaja, jumpa lagi. Thanks for reading!!