August 29, 2017

Itinerary Lombok-Bali-Lombok : 1st Day

Hai semua. Seperti yang dijanjikan, Pyka akan ceritakan dengan lebih detail perjalanan Pyka dari Malaysia ke Lombok ke Bali ke Lombok semula. Jadi untuk hari pertama, flight dari Malaysia pada pukul 2.35 petang. Asalnya tiket pukul 12.35, delay dua jam.

Perjalanan dari Malaysia ke Lombok ambil masa 3 jam. Tiket masa ni Pyka dapat dalam RM434 return include luggage, meal in flight and insurans. Insurans ni depends korang. Tapi pendapat Pyka, kalau pergi oversea ambiklah.

Sampai Lombok dalam pukul 5.35 petang. Bila kami keluar dari airport, dah pukul 6.00 petang. Memang dah gelap dah Lombok masa ni. Dekat Lombok ni, masa sama cuma waktu solat dekat sini cepat sejam dari Malaysia. Macam dekat Lombok, 5.15 dah Subuh huhu.

Lepas beberapa minit, pak supir datang jemput. Nama dia Pak Zaidi. Pak Zaidi terus bawak kitorang pergi kedai untuk makan malam.

Gambar kami berempat depan kedai makan masa first day.

Selepas habis makan, Pak Zaidi bawak kami ke kedai untuk beli sim. Kami ambik seorang satu sim, Rp 35,000, dapat free 3GB internet (palin penting). Lombok ni bukan tempat yang mesra wifi tau. Jadi, kalau jenis yang suka upload instagra, lepastu suka buat live, belilah sim card anda sendiri. 3GB untuk Pyka cukup je. Setakat whatsapp, memang cukup lah kan.

Selesai semua urusan, kami dibawa ke rumah Pak Abi untuk mandi dan solat. Rumah Pak Abi ni bila masuk, memang rasa masuk kampung betul. Kelebihan ambik perkhidmatan Pak Abi ni salah satunya korang dapat tengok suasana kampung dekat Lombok. Memang kampung yang zaman dulu-dulu punya (Diorang tak pakai kipas tau, sebab sejuk.)

Seterusnya kami bertolak ke pelabuhan (tak ingat nama) untuk naik feri ke Bali pada pukul 11.00 malam. Tepat pukul 12.00 pagi, kami selamat naik feri. Asalnya kami naik feri tanpa bilik, tapi mungkin Pak Abi ni kesian tengok kitorang semua perempuan, dia carikan bilik. Kalau ikutkan harga naik feri dengan bilik ni lagi mahal, tapi Pak Abi tak charge pun. Memang pakai duit dia. Pergi balik. Bilik satu malam dalam Rp150 000 tak silap. Kitorang terharu sangat-sangat masa ni. Pak Abi sangat menjaga kitorang sebab dia je one and only lelaki yang kitorang boleh percaya en huhu.

Gambar tiket feri.

Gambar feri yang kami akan naik.

Naik je feri, kami terus masuk ke bilik. Bermulalah perjalanan kami selama 7 jam menuju Bali. Siapa yang mabuk laut tu, siap-siap lah makan ubat ye hehe. Hari seterusnya, Pyka akan cerita dekat next post. Tunggu jangan tak tunggu.