September 30, 2019

Engkau Cinderella Aku! : Bab 10


BAB 10
Surat khabar di tangan dibelek-belek . Suhaila dari pagi lagi tidak kelihatan . Manalah agaknya permpuan tu pergi . Sebaik sahaja dia bangun pagi tadi , sehelai sticky note elok melekat di pintu peti ais .
Ad , aku pergi kedai sekejap .
Beli barang dapur sikit’

          Dah tak ada orang yang nak dikacau . Kalau dapat kacau Ella , bagus juga . Dapatlah dengar juga minah tu membebel mengalahkan mak itik jual kuih . Disebabkan dia sudah terbiasa dengan jadual yang padat , apabila tidak ada apa yang ingin dilakukan dia akan cepat bosan .
Tiba-tiba pintu dibuka . Kelihatan Suhaila sedang berhempas pulas mengangkat barang yang dibeli masuk . Punggung dilabuhkan di atas kerusi meja makan sebelum kepalanya diletakkan di atas meja . Memang penat . Lif tengah dibaiki . Asyik rosak jelah lif ni . Baik tak payah ada lif , omel Suhaila dalam hati . Asal aku nak guna je rosak .
Ferhad menghampiri isterinya yang sedang keletihan . Plastik berwarna pink dan merah dibelek-belek . Mana minah ni pergi . Takkan shopping kompleks pakai plastik macam ni kot .
“Kau pergi mana tadi?”soal Ferhad . Suhaila memicit-micit kakinya yang lengah akibat terpaksa mendaki 11 tangga yang setiapanya mempunyai 20 anak tangga .
“Pasar”,ucap Suhaila senada . Tudung yang tersarung di kepala ditanggal . Rambut yang diikat dilepaskan bagi memberi udara kepada rambutnya untuk bernafas . Tak adalah rambut berkelemumur nanti .
Ferhad membuat muka pelik . Pergi pasar ?
“Kau pergi pasar , tak berbau ke?”soal Ferhad . Suhaila mengangkat kepalanya sebelum mengalihkan pandangan memandang Ferhad dengan pandangan pelik . Lelaki pun fikir pasal bau-bau ni segala ke ? Ke , dia je yang nampak macam geli je dengan bau pasar .
“Kalau fikir berbau , memang peti ais tu kosonglah gamaknya”,Suhaila membalas . Barang-barang yang baru dibeli diletakkan di dapur . Barang-barang sejuk beku semua disimpan di dalam peti . Suhaila membelek-belek barang yang dibelinya . Macam ada yang kekurangan .
“Alamak , lupa nak beli daging”, Suhaila menepuk dahi . Macam manalah aku boleh lupa listkan nak beli daging . Macam mana nak buat kari daging kalau daging pun tak ada . Tak kan nak makan kari je . Tiba-tiba , tercetus idea bernas di kepalanya .
“Ad , petang nanti teman aku pergi pasar nak?”soal Suhaila sambil mengangkat-angkat kedua-dua belah keningnya . Ferhad mengerutkan dahinya . Apa kena pula minah ni . Nampak macam nak kenakan aku je dari gaya dia angkat-angkat kening tu .
“Malaslah aku . Aku banyak kerja nak buat”. Walaupun pada hakikatnya dia tak tahu nak buat apa dekat rumah .Duduk melongo , bukan kepakaran dia . Tengok tv , tak ada yang menarik . Jogging , takkan nak jogging seharian kot .
“Macam perempuan”,ucap Suhaila , sengaja menguatkan suaranya supaya dapat didengar oleh Ferhad . Serasa ego Ferhad tercabar . Ferhad lantas menghampiri Suhaila yang berdiri di pintu peti ais . Suhaila berpeluk tubuh sambil menghadiahkan sebuah pandangan sinis buat suaminya .
Ferhad menggigit bibir bawahnya akibat geram . Hei , ingat aku ni bapok ke takut nak pergi pasar segala . Ferhad mengangkat sebelah keningnya .
“Kau cabar aku ke?”Ferhad turut berpeluk tubuh . Pantang betul aku kalau kena cabar , lagi-lagi kena cabar dengan perempuan .
“Yup , aku cabar kau . Jadi , buktikan kau lelaki sejati”,Suhaila semakin rasa yang dia akan menang . Ferhad mengerutkan dahinya seperti nak tak nak sahaja mengikutnya pergi ke pasar . Tiba-tiba Ferhad tersenyum . Suhaila pula yang berkerut dahi . Virus kerutan dahi sudah berpindah tuan .
Ferhad meletakkan kedua-dua belah tangannya di atas pintu peti ais, sekaligus menghalang laluan Suhaila ke kiri dan ke kanan . Suhaila mengundurkan wajahnya apabila menyedari jarak wajah mereka tidak sampai seinci .
“Kau nak bukti aku lelaki sejati ke?”soal Ferhad , sinis . Suhaila mengangguk pantas .
“Kalau macam tu…”,ucap Ferhad sebelum Suhaila dapat merasakan yang dia sedang berada di awangan . Suhaila kaget . Tubuhnya dicempung masuk ke dalam bilik Ferhad . Setelah itu, dia dicampak ke atas katil sebelum pintu bilik dikunci .
“Kau nak buat apa ni?”ucap Suhaila sambil menyelimuti dirinya agar dirinya berasa selamat . Walaupun tak adalah selamat mana pun , tapi cukup syarat je lah tutup badan .
Ferhad merangkak naik ke atas katil , perlahan-lahan menghampiri isterinya yang sudah menutup separuh wajahnya dengan gebar .
“Aku nak tunjukkan dekat kau yang aku ni lelaki sejatilah”,ucap Ferhad dekat di telinga Suhaila . Mata Suhaila terbuntang luas demi mendengarkan ucapan Ferhad itu . Adoi , mulut ni kalau berfikir dulu sebelum cakap tak boleh ke .
Wajah Ferhad semakin menghampiri wajahnya . Dada Suhaila turun naik menahan detakan jantungnya yang tidak sekata . Fikir Suhaila , fikir !
Terus tubuh Ferhad ditolak kasar . Ferhad yang tidak bersedia apa-apa tertolak jatuh dari katil . Ferhad mengurut-urut punggungnya yang sakit . Adui , nasib baiklah ada karpet . Tak adalah aku jatuh direct .
Suhaila dengan pantas turun dari katil . Dia pantas berlari ke arah pintu lalu keluar . Ferhad masih lagi menggosok-gosok punggungnya yang sakit . Namun , sempat lagi bibirnya mengukirkan senyuman geli hati . Tak padan dah tua , ucap Ferhad di dalam hati diiringi dengan tawa kecil .

           Ferhad mengipas-ngipaskan tubuhnya dengan baju yang dipakai . Sesekali dia berlaga bahu dengan orang yang berjalan arah bertentangan dengannya . Suhaila pula kelihatan ralit melihat senarai barangan di telefon bimbitnya . Ingatkan perempuan boros dengan shopping complex je , dekat pasar malam pun sama juga rupa-rupanya . Padahal pagi tadi dah puas shopping .
Sekali-sekala Suhaila berhenti di hadapan gerai yang menjual daging . Namun tidak lama selepas gadis itu membelek-belek daging , Suhaila sambung perjalanannya . Arah perjalanan mereka bagaikan tiada penguhujung . Tadi kata nak beli daging , ni memilih macam nak beli kasut , keluh Ferhad di dalam hati .
Peluh yang merenik di dahi dikesat dengan sapu tangan yang dibawa bersama . Tak apa Ferhad , kau kena sabar kalau tak nak kena gelak dengan minah ni , pujuk Ferhad pada diri sendiri . Sekali lagi lagi Suhaila berhanti di hadapan sebuah gerai menjual daging .
Apabila Suhaila berura-ura mahu menyambung perjalanannya , lengan gadis itu terus dicapai .
“Ni bukan daging ke?”soal Ferhad . Suaranya dikuatkan sedikit bagi melawan bunyi bising di pasar tersebut .
“Memanglah daging . Tapi , daging tu dah lah tak fresh , mahal pula tu . Jadi kita survey dulu mana tahu ada kedai jual daging fresh dan murah . Kenapa , dah fed up ke?”soal Suhaila sinis .
“Eh , tak adalah . Aku tanya je”. Suhaila meneruskan perjalanannya . Ferhad mengeluh berat . Sebenarnya , hidungnya teramatlah terganggu dengan bau hanyir dari gerai menjual daging , ikan dan ayam . Memang kalau ada baldi depan mata , dah terluah dah semua isi perut .
               Ferhad berjalan malas di belakang Suhaila . Akhirnya , mereka berhenti di sebuah gerai menjual daging . Suhaila kelihatannya terangguk-angguk .
“Pak cik , 1 kg”,ujar Suhaila . Ferhad mengeluh sekali lagi . Beli daging satu kilo pun nak survey sampai cari hujung dunia .
“Apa yang specialnya daging ni sampai kau tertarik nak beli?”soal Ferhad sambil menanti penjual itu membungkuskan daging yang diminta . Suhaila mengalihkan pandangannya memandang si suami yang sedang berpeluh sakan .
“Daging ni segar dan murah”,ucap Suhaila .
“Macam mana kau tahu daging ni segar ke tak . Aku tengok sama ke dengan daging yang lain”,ujar Ferhad , masih memerlukan penerangan yang lebih jelas . Suhaila menggeleng-geleng . Ni mesti tak pernah beli daging . Selama ni suruh orang gaji je lah tu . Tu yang bila ajak beli dan pilih daging , habuk pun tak tahu .
“Jom , aku ajar kau pilih daging segar”,pelawa Suhaila . Tangannya terus mencapai cebisan daging kecil yang sudah terpotong lalu disuakan kepada Ferhad .
“Cuba kau pegang . Tengok , warnanya merah terang , tekstur daging kenyal , bau pun tak hanyir sangat . That’s mean , daging ni segar”,ujar Suhaila sebelum mengambil daging yang dipegang Ferhad dan diletakkan semula ke tempat asalnya . Ferhad menghembuskan nafas lega . Payah betul nak kena tahan nafas sepanjang pegang daging . Kalau aku tak pegang , kena gelak dekat rumah nanti . Terpaksalah aku berkorban tangan .
Duit dan plastik berisi daging bertukar tangan . Mereka akhirnya berjalan ke kereta . Suhaila tiba-tiba menghulurkan plastik yang dipegangnya kepada Ferhad . Ferhad membuat muka hairan.
“What?”
“Pegang”,ujar Suhaila selamba .
“Tapi…”
“Nope , pegang”,ucap Suhaila , menggunakan kuasa veto yang jarang dapat dia gunakan kecuali pada waktu-waktu membuli suaminya . Nak tak nak , terpaksa juga Ferhad pegang . Suhaila tersenyum kemenangan . Ferhad memegang daging tersebut hanya pada hujung pemegang plastik . Suhaila yang memandang tergelak besar . Ferhad tidak mengendahkan Suhaila , sebaiknya terus berjalan meninggalkan gadis itu yang sudah terbahak-bahak ketawa .
Sehingga ke dalam kereta , kelihatan muka Suhaila berkerut-kerut menahan tawa . Bonet dibuka sebelum daging yang dibeli diletak di dalam bonet . Selamat sahaja punggung mereka mendarat di atas kerusi , Suhaila pantas menghamburkan tawanya . Memang bantai gelak habis .
“Gelakkan aku sampai putus urat gelak”,ucap Ferhad geram . Suhaila cuba untuk berhenti ketawa , namun dia tidak mampu . Maaf suamiku!
“Memang urat gelak aku dah nak putus pun sebab gelakkan kau . Apalah, badan je tough , pegang daging dalam plastik pun geli . Belm aku suruh sembelih lembu lagi”,Suhaila menyambung tawanya . Ferhad tidak mengendahkan tawa isterinya yang masih lagi galak seperti pada waktu dia mula ketawa . Nampaknya macam dah tak nak surut minah ni ketawakan aku . Tak apa, hari ni hari kau . Esok , lusa dan selamanya akan jadi hari aku .

               Ferhad memakirkan kereta . Suhaila yang sudah terlena di sebelah dipandang . Selesai sahaja makan malam tadi , Suhaila terus terlena sebaik kereta selamat beregerak . Terlentok-lentok kepala isterinya . Tidak semena-mena , kepala Suhaila selamat mendarat di atas bahu Ferhad . Ferhad terkedu . Wajah isterinya yang sedang tidur ditilik dari tepi .
Mesti penat sangat gelakkan aku ni , fikir Ferhad di dalam hati . Pantas , bahu Suhaila dicuit bagi mengejutkan gadis itu bangun .
“Ella”,Bahu Suhaila digoncang perlahan . Mata Suhaila masih lagi terkatup rapat , malahan tangannya sempat pula memaut lengan suaminya . Ini sudah lebih ni , teriak Ferhad di dalam hati.
“Ella”,kali ni suaranya dikuatkan . Suhaila masih lagi lena di atas bahu Ferhad . Siap lap mulut segala .
“Suhaila”,suara Ferhad semakin meninggi . Suhaila terkejut sehingga dia melompat sedikit . Kepalanya terhantuk mengenai pemegang di bahagian kepala tempat penumpang sebelah pemandu . Dada Suhaila turun naik dengan laju . Gila tak terkejut , macam ada gempa bumi .
“Adui”,Suhaila mengusap-usap kepalanya yang sakit akibat terhantuk tadi .
Kali ini , Ferhad pula bantai gelakkan Suhaila yang terkejut sakan . Tulah , aku kejut elok-elok tak reti nak bangun . Kan dah kena jerkah . Mahunya tak tercabut jantung minah ni . Silap hari bulan , aku jadi duda meletop agaknya .
Suhaila menjeling geram suaminya di sebelah . Ketawa sambil keluar air mata , siap tekan-tekan perut bagai . Senak perutlah tu ketawakan aku .
“Tu air liur basi”,ucap Ferhad sambil jari telunjuknya menunjuk ke arah bibir Suhaila . Suhaila mengesat kasar bibirnya sambil matanya tidak lepas daripada memandang geram suaminya .
“Tak sabar sangat dah ke nak jadi duda”,marah Suhaila . Pintu kereta pantas dibuka sebelum dia berjalan keluar . Walaupun tidak mampu untuk berhenti gelak , dia turut turun daripada kereta . Langkah isterinya disaingi . Hai , memang tak matang langsung , ucap Ferhad di dalam hati .

April 14, 2019

Percutian Bajet ke Hat Yai 2 Days 1 Night

Assalamualaikum semua...
Masha Allah lamanya tak update blog. Rindunya zaman semua nak report dekat blog ni. Sejak masuk medical school ni memang jarang ada masa untuk diri sendiri, apatah lagi nak update blog kan.
Okay, so baru ni Pyka pergi Hat Yai dengan kawan-kawan Pyka yang sama posting. Sangatlah randomnya. Ahad discuss, book hotel, and Jumaat terus pergi. Memang random. Tapi, kerandoman ini hanya boleh dilakukan oleh mereka yang duduk di Kelantan dan Kedah sahaja ya. Jom kita start.

Jumaat

Kitorang gerak seawal pukul 7 pagi dari USM. Around pukul 8.00 pagi kitorang sampai dekat Imigresen Pengkalan Kubor. Dari situ, dia cop passport and kitorang naik bot menyeberang ke Tak Bai, Thailand. Dekat kan.

Harga naik bot - RM1.20 per person
Sampai je dekat Tak Bai, kitorang gerak pula ke imigresen Tak Bai. Sebelum cop passport, jangan lupa isi borang kedatangan. Sebab malas nak tunggu lama-lama, kitorang bayar dekat luar dekat sorang pakcik ni. Dia tolong isikan sekali.

Harga isi borang - RM2.00 per person

Sebelum pergi, kitorang tukar duit Malaysia ke duit Thailand. Jujur memang lagi jimat tukar dekat Thailand. Ada je pakcik duduk dekat luar bilik imigresen tu buat Money Changer. Rate sekarang sepatutnya RM13.00 untuk 100 Bath, tapi kitorang dapat RM7.60 untuk 100 Bath. Gila tak jimat!!

Dari Tak Bai, kitorang naik tuk-tuk untuk ke stesen bas Narathiwat. Dari Tak Bai ke Stesen Bas Narathiwat ambil masa 1 jam.

Harga Tuk-Tuk ke Narathiwat - 50 Bath per person / RM4.00 per person
Dari Narathiwat pula, kitorang naik bas ke Hat Yai yang ambil masa dalam 3 jam. So, total perjalanan dari sempadan ke Hat Yai ambil 4 jam.

Harga Bas ke Hat Yai - 170 Bath per person / RM22.40 per person

Sampai dekat Hat Yai, benda pertama kitorang buat ialah beli sim card. Satu sim card share 4 orang, dapat internet free 4 GB. Nice gila!
Aku pulak sebab lapar beli lah colek. Sedap sangat dia punya pencicah tu. Sampai sekarang lagi terasa-rasa. Ehek!

Sim Card - 75 Bath per person / RM10.00 per person
Colek buah - 20 Bath / RM2.60
Total - 95 Bath / RM12.60
Untuk ke hotel, kitorang ambil Tuk Tuk. Perjalanan dari pusat bandar ke hotel kitorang dalam 20 minit jugak. Sebab masa kitorang pergi sekali dengan Pesta Songkran, so hotel dekat bandar semua penuh. Kitorang book Hotel Hansa Venetian, Hat Yai.



Harga hotel 1 malam (485 Bath per night 1 room) - 121.20 Bath per person/ RM15.80 per person
Tuk Tuk ke Hansa Venetian Hotel - 20 Bath per person/ RM2.60 per person

 Sampai bilik, kitorang rehat sekejap dan sembahyang. Then dalam pukul 3.00 petang, kitorang pergi ke Khlong Hae Seafood menaiki Grab. Tempat ni menyediakan makanan seafood secara buffet. Terletak dengan Khlong Hae Floating Market. Korang boleh pilih nak makan buffet saja atau nak plus seafood. Harga berbeza ikut pakej kita ambik. Kitorang, of course sekali dengan seafood, nyum nyum!

Hanya seciput seafood yang sempat terakam 😂😂

Gigih dua orang chef kita memasak

Sorry, mampu bagi muka lapar je. Pagi breakfast roti je.

Khlong Kae Seafood. Kedai ni Halal, don't worry.

Harga Buffet - 300 Bath per person / RM40.00 per person
Grab ke Khlong Hae Seafood - 37.5 Bath per person / RM5.00 per person

Lepas dah kenyang, kitorang ke Khlong Hae Floating Market pulak. Dari sini ke Khlong Hae Floating Market dalam 10 minit je. Macam pasar malam je sebenarnya, tapi yang specialnya dia jual makanan atas bot. Pyka beli pancake kelapa dengan air teh beng je haha sebab kenyang gila makan buffet tadi.

Kitorang kenyang!!!

Minum air teh beng dalam buluh pun acah. 


Deretan kedai atas bot. Semua jual makanan!!

Banyak makanan boleh korang try.
Grab ke Khlong Hae Floating Market - 32.5 Bath per person / RM4.30 per person
Pancake Kelapa - 20 Bath / RM2.60
Air Teh Beng Buluh - 20 Bath / RM2.60
Air mineral - 10 Bath / RM0.80
Keychain - 80 Bath / RM10.00

Next, kitorang ke Asean Night Bazar. Macam-macam ada. Tapi, semestinya kitorang pergi ke bahagian makanan!!! Then, kitorang pergi 7 Eleven yang Heaven dekat Thailand. Boleh gila talak masuk 7 Eleven tu lama-lama haha.

Gambar ni credit to owner kayy. Lupa nak tangkap gambar hmmm
Tangkapan di malam hari. Tu campur tangkapan Asean Night Bazaar dengan 7 Eleven.

Grab ke Asean Night Bazaar dari Khlong Hae Floating Market - 45 Bath per person/ RM11.00 per person
Belanja di Asean Night Bazaar - 50 Baht / RM6.60
Belanja di 7 Eleven - 100 Bath / RM7.60
Grab ke Hotel - 30 Bath per person / RM4.00 per person 

Sabtu (Day 2)

Pagi tu, kitorang gerak seawal 7.30 pagi untuk breakfast dimsum di Chabura Dimsum, antara kedai menjual dimsum halal dan femes. Kedai ni bukak dalam pukul 7.00 pagi and biasanya penuh. So, untuk mengelakkan keramaian, pukul 7.00 ke 8.00 pagi tu ideal lah untuk ke sana. Lepas makan kami ke 7 Eleven Heaven untuk memborong lagi haha sebelum kami check out pukul 9.30 pagi untuk balik ke Malaysia.

Makan lagi gaiss!!!

Grab ke Chanbura Dimsum - 27.5 Bath per person / RM3.60 per person
Total makan dimsum - 100 Bath / RM7.60 (5 bekas, 1 bekas harga 15 Bath. Murah!!)
Borong 7 Eleven (Uhukss!) - 100 Bath / RM7.60
Grab ke Hotel - 25 Bath per person / RM2.00 per person

Then, kami checkout dan terus pergi ke stesen bas. And kami ambik bas dari Hat Yai straight ke Sg. Golok.

Grab ke Stesen Bas - 32.5 Bath per person / RM4.30 per person
Bas ke Sg. Golok - 220 Bath per person / RM29.00 per person
Shopping kat R n R - 35 Bath / RM4.60
So, ni Pyka sertakan total perbelanjaan Pyka termasuk souvenire.

Hotel - 121.20 Bath / RM15.80
Transport dari Tak Bai - Hat Yai - Sg Golok - 440 Bath / RM57.90
Transport di Hat Yai - 250 Bath / RM32.90
Makan di Hat Yai - 520 Bath / RM68.40
7 Eleven - 235 Bath / RM31.00
Souvenire - 80 Bath / RM10.00
Tambahan - 25 Bath / RM3.20
Total - 1671 Bath / RM219.20
So, ni lah sedikit sebanyak yang Pyka boleh share untuk bajet. Berbaloi sangat walaupun 2 hari satu malam je. Gerenti kalau ada peluang Pyka akan repeat. Thank you for reading!