January 28, 2015

Tutorial : Buat dan letak cursor nama sendiri

Holla!
"Hurm, kenapa kau tiba-tiba buat tuto nyh?"
"Entahlah, aku pun tak tahu"
"Ceh!"
Sekian dialog berama diri sendiri.
Actually, Pyka tengah sakit hati dengan kucing putih yang datang dari mana-mana entah. Mencekik je kerjanya. Pembawakan budak ke? (Sebab kucing ni tengah bunting).
So, lets start our tutorial .

BUAT CURSOR SENDIRI


 First sekali korang kena download dulu pointer korang . Pyka sertakan beberapa, kalau nak download right click dan tekan save image. Jangan lupa komen .



 Then, jangan lupa SAVE . So, first buka Pixlr .

Lepastu tekan button Launch web App dekat Pixlr Editor. Then, dia akan keluar macam ni


Tekan create new image. Tandakan kotak transparent dan tekan okay.


Then, tekan layer dan tekan add image as layer. Pilihlah cursor yang korang dah save tadi.

 Then, tekan huruf A (macam yang pointer tunjuk dalam gambar dekat atas) dan taiplah nama korang. Hasil dia akan jadi macam ni




Tekan crop (macam gambar dekat atas) dan crop muat-muat cursor korang. Dan jangan lupa save. Tapi save as png tau.


Pyka rasa tuto ni dah cukup panjang. So, cara nak letak dekat blog korang, tekan SINI .

Sampai sini untuk tutorial yang ni. Jangan segan-segan tekan link yang Pyka bagi. Dah berjaya, jangan lupa komen and credit okeyh.... Aligato and Sayounara !