January 11, 2015

Khas untuk Kaum Hawa : Pemakaian tudung dan baju

Assalamualaikum. Ahlan Wa Sahlan.

Hari ni Pyka nak share tentang ayat-ayat yang selalu Pyka dengar dan selalu Pyka buat perbandingan 

between ayat :
 "Ala, besarnya baju ni"
atau
"Kecik sangatlah baju ni"

Nampak tak bezanya. Ni berdasarkan apa yang Pyka perasan sepanjang Pyka hidup dalam komuniti 

masyarakat (Ha, kan dah) . Perbezaan pemakaian yang bagai langit dengan dasar laut ni. Pada Pyka 

orang yang cakap ayat pertama tadi lebih berpegang pada prinsip 'Biar kecil, asal tak gedoboh(besar)'.

Means that diorang prefer baju tu terkecik daripada baju yang besar dan buruk. Kenapa kita perlu 

pakai baju yang ketat sehingga menampakkan segala perhiasan yang Allah kurniakan kepada kita 

terutamanya kaum Hawa dan menjadi tatapan orang lain selain si suami. Pada Pyka, biarlah kita 

memakai pakaian yang ter'besar' asalkan tak menampakkan susuk tubuh kita. Sebab Allah pernah 

berfirman yang membawa maksud:



Sama juga dengan tudung. Orang yang menuturkan dialog pertama tadi memakai tudung yang 

singkat dan menampakkan batang leher. Actually, kita sebenarnya(termasuk saya) harus mengkaji 

dulu tujuan menutup aurat ni. Apa guna memakai tudung tetapi menampakkan batang leher dan 

kadang-kala ada fesyen yang menampakkan anting-anting terjurai dari telinga. Pyka bukan nak 

mengecam mana-mana pihak dan Pyka sendiri sedar betapa Pyka juga tidak berapa bijak dalam 

bidang agama. Pyka juga khilaf dan banyak melakukan dosa. I just write about my thought and to all 

Muslimah out there who want to change for the better, keep on. Jangan rasa terhina dengan 

pandangan dan pendapat Pyka. Kita sesama manusia mesti menegur dengan cara yang baik. Maaf 

kalau ada mana-mana pihak yang terasa because I'd to remind that this is only my perspective about 

some people out there . Sedarlah, Allah turunkan satu-satu perintah itu kerana betapa dia sayangkan 

hamba-hambanya terutamanya kaum Hawa yang telah diangkat martabatnya di sisi Islam . Harap 

untuk komen dan menegur jika cara Pyka ni tak kena. Thanks for 

reading. Bu bye!!!