January 25, 2015

Don't Judge a Book by Its Cover

Tajuk bahasa Inggeris but tak semestinya entry pun bahasa Inggeris juga, okay?  Meh Pyka melayukan tajuk di atas:

'JANGAN NILAI SESEBUAH BUKU DENGAN KULITNYA'
?????
Lebih kurang macam tulah bunyinya. Hehehe. Okey, first of all Pyka minta maaf sebab tulis entry pasal orang lagi. (Suka hati akulah, blog aku!). Eh, tak cakap dekat korang cakap dekat diri sendiri. Hehehe.

Keburukan kalau kita suka judge orang based on their appearance :


Hahaha. Padan muka, suka misjudge orang. Okey, Pyka akui memang kita manusia fiilnya suka menilai orang berdasarkan rupa dan penampilan. Pyka jujur Pyka pun sama. Selagi nama kita manusia, kita tak terlepas daripada melakukan kesilapan, kan? (Cewahhh)


 Firstly, perasan tak apa yang selalu fikirkan. Okey, ni apa yang Pyka selalu fikir bila tengok seseorang. Tu pun kalau masa tu Pyka ada mood untuk berfikir. Hehehe.


Lepas tu bila tengok hakikat yang sebenar :
"La, takdelah cantik sangat pramugari ni. Aku lagi cantik"
"Pilot ke? Tak hensem pun"
"Nampak muka je skema, tapi kaki buli"
"Badan tinggi, tapi kerja lompat pagar sekolah je"

Teruknya misjudge Pyka. 360 degree tersasar.

 Kalau latihan rumah sukan, hui lagi tak boleh blah. Selalu dengar cikgu-cikgu dan kawan-kawan judge the person yang akan diuji. 
"Budak ni ________, mesti boleh ________ punya"

Isi tempat kosong dengan pasangan-pasangan di bawah :
Tapi, bila dah habis latihan rumah sukan, kita pun tengoklah atlet rumah sukan kita. Hahaha, bersimpang-siur tanggapan cikgu dengan kawan :

Sekali lagi, judge anda terhadap fizikal seseorang SALAH.

  Sebenarnya kita tak ada hak nak judge seseorang berdasarkan appearance dia. Takut bila kita judge dia benda yang tak betul, boleh jadi fitnah pula. Bahaya tu. Tak patut kita judge pengemis malas nak bekerja. Penagih dadah tak ada usaha nak majukan diri. Orang miskin masa kecil-kecil malas belajar. Perempuan mengandung hasil zina perempuan tak baik. Kesian diorang. Kita tak tahu mungkin pengemis tu dah usaha sedaya-upaya cari kerja tapi tak dapat. Penagih dadah tu mungkin dia dah usaha tapi orang keep on banned diorang. Orang miskin tu tak dapat further study sebab tak cukup duit. Perempuan mengandung hasil zina sebenarnya tanpa rela dia. Ingatlah, tak semua mereka macam apa yang kita fikir.

         Sebenarnya entry ni untuk mengingatkan sesama kita dan untuk diri Pyka sendiri. Jagalah hati dan akal kita. Biar buruk di mata manusia, asal cantik di mata Tuhan. Apa yang kita miliki ni pinjaman je. Jom, muhasabah diri!