Follow

Dashboard
Miss Humming Bird
KaryaLinksEntriesTuto Tudung

Don't Judge a Book by Its Cover
Saturday, 24 January 2015 | 19:15 | 2 budak gempaks
Tajuk bahasa Inggeris but tak semestinya entry pun bahasa Inggeris juga, okay?  Meh Pyka melayukan tajuk di atas:

'JANGAN NILAI SESEBUAH BUKU DENGAN KULITNYA'
?????
Lebih kurang macam tulah bunyinya. Hehehe. Okey, first of all Pyka minta maaf sebab tulis entry pasal orang lagi. (Suka hati akulah, blog aku!). Eh, tak cakap dekat korang cakap dekat diri sendiri. Hehehe.

Keburukan kalau kita suka judge orang based on their appearance :


Hahaha. Padan muka, suka misjudge orang. Okey, Pyka akui memang kita manusia fiilnya suka menilai orang berdasarkan rupa dan penampilan. Pyka jujur Pyka pun sama. Selagi nama kita manusia, kita tak terlepas daripada melakukan kesilapan, kan? (Cewahhh)


 Firstly, perasan tak apa yang selalu fikirkan. Okey, ni apa yang Pyka selalu fikir bila tengok seseorang. Tu pun kalau masa tu Pyka ada mood untuk berfikir. Hehehe.


Lepas tu bila tengok hakikat yang sebenar :
"La, takdelah cantik sangat pramugari ni. Aku lagi cantik"
"Pilot ke? Tak hensem pun"
"Nampak muka je skema, tapi kaki buli"
"Badan tinggi, tapi kerja lompat pagar sekolah je"

Teruknya misjudge Pyka. 360 degree tersasar.

 Kalau latihan rumah sukan, hui lagi tak boleh blah. Selalu dengar cikgu-cikgu dan kawan-kawan judge the person yang akan diuji. 
"Budak ni ________, mesti boleh ________ punya"

Isi tempat kosong dengan pasangan-pasangan di bawah :
Tapi, bila dah habis latihan rumah sukan, kita pun tengoklah atlet rumah sukan kita. Hahaha, bersimpang-siur tanggapan cikgu dengan kawan :

Sekali lagi, judge anda terhadap fizikal seseorang SALAH.

  Sebenarnya kita tak ada hak nak judge seseorang berdasarkan appearance dia. Takut bila kita judge dia benda yang tak betul, boleh jadi fitnah pula. Bahaya tu. Tak patut kita judge pengemis malas nak bekerja. Penagih dadah tak ada usaha nak majukan diri. Orang miskin masa kecil-kecil malas belajar. Perempuan mengandung hasil zina perempuan tak baik. Kesian diorang. Kita tak tahu mungkin pengemis tu dah usaha sedaya-upaya cari kerja tapi tak dapat. Penagih dadah tu mungkin dia dah usaha tapi orang keep on banned diorang. Orang miskin tu tak dapat further study sebab tak cukup duit. Perempuan mengandung hasil zina sebenarnya tanpa rela dia. Ingatlah, tak semua mereka macam apa yang kita fikir.

         Sebenarnya entry ni untuk mengingatkan sesama kita dan untuk diri Pyka sendiri. Jagalah hati dan akal kita. Biar buruk di mata manusia, asal cantik di mata Tuhan. Apa yang kita miliki ni pinjaman je. Jom, muhasabah diri! 

Pyka Ros


STATUS
Boleh jadi kamu menyukai sesuatu tetapi ianya buruk untuk kamu. Dan boleh jadi kamu membenci sesuatu dan ianya baik untuk kamu. (Surah Al-Baqarah : 216)


THE WEBSTER


Name : Nurul Syafiqah binti Rosli
Age : 19 years old
Ambition : Doctor in the making
Status : Currently studying in Scool of Medicine, USM
Hope : I hope to become a perfect slave to Allah and success in not only on the earth , but also akhirat

NOVEL
Engkau Cinderella Aku!
Prolog Bab 1 Bab 2 Bab 3 Bab 4 Bab 5 Bab 6

THROWBACK
Umrah 2016


KMKu C 16/17


SESERI 14/15



Kelik-kelik

DISCLAIMER


Assalamualaikum and welcome to my blog. Navigate happily and hope to leave some comment for me. Follow me if you like it and PLEASE let me know if you take anything from my blog. Don't forget to leave your footstep. <3

BANNERS








Photobucket

AWESOMENERS

CREDIT TO
Basecode:Akak Atin
Skin:Me
Editor:Me

Sesiapa nak exchange link boleh letak link korang dekat SINI
Put my link as Syafiqah Rosli at YOUR blog
If you delete mine, I will delete YOURS

[Aligato!]