Follow

Dashboard
Miss Humming Bird
KaryaLinksEntriesTuto Tudung

Gorgeous Vs Beautiful
Thursday, 22 January 2015 | 03:38 | 1 budak gempaks
Hye,,,, selaat berteu kembali...(Ada macam rancangan tv tak??") Okey, cuba tengok tajuk dekat atas... Cuba baca... Nampak je tajuk, dah tahu dah Pyka nak cakap tentang PERBEZAAN between both words.

Eh, budak ni! Ada lah. Actually, Pyka pun baru tahu semalam masa Pyka attend English class. Korang terfikir tak kenapa orang Eropah suka wujudkan two different words albeit we know that both have the same meaning. Contohnya macam beautiful dengan gorgeous. Both word do not obviously different but there are actually slightly different in the meaning in Europe. Jom kita mulakan sesi kita iaitu BEAUTIFUL VS GORGEOUS.


Beautiful ni sebenarnya lebih merujuk kepada hati. Maksudnya hati yang cantik dan pekerti yang   baik. Kalau gorgeous pula maksudnya dia cantik dari segi pakaian. Cantiklah fizikal.


Beautiful
Gorgeous


Pyka dah definekan maksud sebenar dan tujuan wujdnya kedua-dua perkataan dekat tajuk tu . (Cewah ayat skema nak mati). Hehehe. Pyka bukan nak compare those two words. But Pyka nak compare the MEANING of both words.


Ramai orang sekarang ni gorgeous but not beautiful. You get me? Kebanyakan luaran je cantik tapi hati di dalam gelap macam jalan tar. Macam ni :


Apa guna kalau cantik tapi perangai huha huha (maksdunya tak semengah).

Ramai yang lebih mementingkan kecantikan luaran tapi dalaman dibiarkan terabai . Macam kereta lah :

Ramai orang tukar enjin, tukar side mirror even bumper pun kalau ada yang bunga-bunga nak tukar juga. Tanpa kita perasan yang enjin dia terbatuk-batuk sebab dah lama tak servis. Hahaha (Just for example) Tengok, mana yang penting. Enjin ke body? Sah-sah lah enjin. So ini bermaksud jaga hati lebih penting daripada jaga luaran .


Ramai orang sekarang lebih memilih awek or pakwe yang cantik dan hensem. Diorang tak kisah pun perangai awek atau pakwe diorang macam mana . Asalkan "I ada pakwe hensem, you ada?" (cakap ala-ala perempuan gedik sikit).

Bayangkan, kalau kita switch yang dalaman jadi luaran, luaran jadi dalaman. Mesti lari awek or pakwe kita. Better buruk dekat luar daripada busuk hati. Lebih baik muka macam Hulk tapi hati sesuci embun(ha, datang dah sesteranya) .

Apa yang Pyka nak sampaikan sekarang ni ialah pandanglah seseorang dengan mata hati. Kita patut nilai seseorang pada hati dan pekerti bukan rupa . Apa guna seorang rupawan tetapi hati kotor dengan penyakit hati.

         Ibarat buah. Biar kulit buruk tapi isi masih elok nak dibanding kalau kulit elok tapi isi busuk. Dah tak boleh makan. Biarlah kita buruk di mata manusia tetapi cantik dan indah di mata Allah. Insyaallah.

Sampai sini je coretan Pyka, hope to leave a comment. Pyka minta maaf kalau ada yang terasa. Bye!

Pyka Ros


STATUS
Boleh jadi kamu menyukai sesuatu tetapi ianya buruk untuk kamu. Dan boleh jadi kamu membenci sesuatu dan ianya baik untuk kamu. (Surah Al-Baqarah : 216)


THE WEBSTER


Name : Nurul Syafiqah binti Rosli
Age : 19 years old
Ambition : Doctor in the making
Status : Currently studying in Scool of Medicine, USM
Hope : I hope to become a perfect slave to Allah and success in not only on the earth , but also akhirat

NOVEL
Engkau Cinderella Aku!
Prolog Bab 1 Bab 2 Bab 3 Bab 4 Bab 5 Bab 6

THROWBACK
Umrah 2016


KMKu C 16/17


SESERI 14/15



Kelik-kelik

DISCLAIMER


Assalamualaikum and welcome to my blog. Navigate happily and hope to leave some comment for me. Follow me if you like it and PLEASE let me know if you take anything from my blog. Don't forget to leave your footstep. <3

BANNERS








Photobucket

AWESOMENERS

CREDIT TO
Basecode:Akak Atin
Skin:Me
Editor:Me

Sesiapa nak exchange link boleh letak link korang dekat SINI
Put my link as Syafiqah Rosli at YOUR blog
If you delete mine, I will delete YOURS

[Aligato!]